Stabilirea locatiei piscinei
Pozitionarea piscinei si locatia sunt foarte importante. Poti alege sa construiesti o piscina interioara sau una exterioara in functie de dorintele tale. Alegerea din timp a acestui aspect va face restul planificarii mult mai usor. Alegerea unui loc insorit pe o durata mai mare a zilei va face ca temperatura apei sa fie mai placuta.
Alege tipul piscinei
Piscinele sunt de mai multe feluri. Pot fi realizate in intregime din beton, prefabricate din otel sau fibra de sticla. Piscinele din beton pot fi concepute intr-o mare varietate de forme si au o durata mare de viata, putandu-se face orice fel de finisaje, pornind de la cele standard pana la finisaje de lux.
Deasemenea puteti alege intre o piscina ingropata sau una supraterana care nu mai necesita saparea unei gropi si constructii aditionale, insa acestea sunt limitate ca si dimensiuni.
Alege forma, dimensiunile si adancimea piscinei
Piscinele pot fi construite in foarte multe forme si sunt limitate doar de imaginatia si bugetul de care dispuneti. Forma cea mai des intalnita este cea dreptunghiulara dar puteti opta si pentru o forma cu laturi arcuite: forma bob de orez, forma de opt, rotunda .... puneti-va imaginatia la lucru pentru a crea stilul propriu si a va crea cadrul perfect pentru a va relaxa si a va simti bine!
Adancimea piscinei este importanta daca doriti ca piscina dumneavoastra sa poata fi folosita atat de copii cat si de adulti, atat pentru relaxare cat si pentru inot: piscina poatea avea adancime constanta pe toata suprafata ei sau poate avea adancime crescatoare (de exemplu la un capat sa aiba 1.20 m iar la celalalt 1.80 m)
La stabilirea dimensiunilor trebuie sa tineti cont si de numarul de persoane care vor folosi piscina. Daca va fi folosita frecvent de mai mult de 4 persoane, va trebui sa va orientati catre o piscina mai incapatoare (12 m x 6 m sau mai mare).
Alege dotarile care te vor face sa te simti bine in piscina ta
- Incalzitor de apa
- Prelungeste durata de utilizare a piscinei pe durata unui an (pana la 6 luni pe an: din mai pana in octombrie) - Proiectoare
- Asigura un iluminat placut pe perioada serii si noptii - Inot contra curent
- Creeaza un curent de apa pentru a putea inota continuu - Hidromasaj
- Consta in amplasarea unor duze de hidromasaj in peretii piscinei pentru masajul cu apa al diverselor parti ale corpului (se pot amplasa la orice inaltime) - Cascade, trambuline, tobogane, mana curenta de inox
- Sunt disponibile o mare variatate de dotari menite sa faca timpul petrecut la piscina cat mai placut. - Scara suplimentara din inox
- Pentru piscinele care au la un capat adancime mai mare, este indicat sa se amplaseze in acea zona inca o scara
Finisarea piscinei
Peretii unei piscine pot fi finisati in urmatoarele variante:
- Vopsea: reprezinta o varianta ieftina dar din ce in ce mai rar folosita deoarece necesita refacerea anuala a stratului de vopsea.
- Liner: varianta cea mai utilizata. Un material elastic din PVC, cu protectie UV si tratat antibacterial, ce asigura in acelasi timp si hidroizolatia piscinei. Disponibil in mai multe culori si texturi.
- Vitroceramica. Reprezinta o varianta de finsaj de lux, putandu-se realiza intr-o mare gama de modele.
- Gresie. Reprezinta o varianta de finisaj specifica bazinelor de mari dimensiuni (piscine publice sau bazine dedicate competitiilor sportive).
Bordura piscinei se poate finisa atat cu gresie de exterior cat si cu borduri si dale speciale.
Echipamentele si materialele pentru finisaje provin de la producatori recunoscuti pe plan international si sunt disponibile intr-o mare varietate de modele.